måndag 27 maj 2013

Mandeltårta






Mandeltårta - LCHF-style

Denna tårta platsar lätt bland de godaste LCHF-bakverken topp tre. Den smakar som originalet som ofta kallas för Oscar Il-tårta. Den går för övrigt jättebra att frysa in. Servera gärna tillsammans med färska bär.

Botten
5 dl mandelmjöl
6 äggvitor
1 msk valfri sötning
Smörkräm
6 äggulor
1,5 dl grädde
1 dl valfri sötning
200 g smör
Garnering
0,5 dl rostade mandelspån Färska bär och citronmeliss

GÖR SÅ HÄR:

1) Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en väl rengjord skål. Tillsätt fusksocker och vänd ner mandelmjölet försiktigt. Bred ut smeten i två lika stora cirklar på bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Grädda i 150 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna.

2) Rör samman grädde, äggulor och sötning i en kastrull. Vispa kontinuerligt på medelvärme till krämen tjocknat. Ställ åt sidan och rörsamman med smöret. Ställ in i kylen för att svalna i minst två timmar. Krämen blir tjockare desto kallare den blir.


3) Lägg den ena botten på ett fint fat. Bre över hälften av krämen. Lägg på den andra botten och bred på resten av krämen. Toppa med de rostade mandel- spånen och eventuellt färska hallon och citronmeliss. Låt stå svalt tills serveringsdags. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar