Vad är vad på en indisk restaurangmeny? Förklaringar på svenska:
Roti. Samlingsord för alla platta ojästa bröd.
Chapati. Platt bröd som gräddas utan fett i en skålformad panna. Oftast används vetemjöl, ibland hirsmjöl.
Paratha. Platt bröd som steks i panna med fett.
Naan (nan). Platt bröd som gräddas i tandooriugn.
Puri. Platt bröd som friteras i olja och då sväller upp till en oval boll.
Papadam. Friterat krispigt, sprött bröd gjort på lins- eller ris- och hirsmjöl. Ibland kryddat med spiskummin, svartpeppar eller chili.
Dosa. Sydindisk pannkaka gjord på ris- och ibland också linsmjöl.
Steks med fett i panna och ska vara fluffig inuti och krispig på ytan.
Idli. Ångkokta kakor formade som axelvaddar och gjorda på mosat ris och linser.
Wada. Friterad jäst munk gjord på mosad potatis och linser. Vanlig i mellersta och södra Indien.
Appam. Jästa ris- och kokosnötsbullar som steks i fett, en vanlig frukost i delstaten Kerala. I Tamil Nadu är appam också namnet på en söt efterrätt bakad på rismjöl, palmsocker och banan.
Samosa. Pyramidformat degknyte fyllt med mosad potatis, lök och ärtor, typisk för Nordindien.
Pakora. Småskurna grönsaker, lökbitar, rotfrukter eller färskost, som doppas i en frityrsmet och friteras i olja.
Dhal (daal). Linssås. Finns i en mängd variationer.
Chana. Kikärter frästa i curry.
Sambar. Sås gjord på linser och grönsaker, ofta smaksatt med tamarind och koriander. Sydindisk specialitet som äts med dosa, idli och wada. Alu gobi. Alu är potatis och gobi är blomkål, som kryddade med garam masala och rostad spiskummin blir en god veggryta.
Palak panir (paneer). Stuvad, currykryddad spenat, palak, med bitar av färskost, panir. Ursprungligen en rätt från Punjab.
Malai kofta. Vegetariska bollar, kofta, gjorda på mosad potatis, grönsaker och färskost. Serverade i en mild sås med grädde, nötter, lök och ibland hackade tomater.
Masala dosa. Sydindisk crépe. En rullad dosa fylld med potatis- och lökröra, som serveras med sambar och kokosnötschutney.
Uttapam. Sydindisk pizza. En tjock dosa som steks i en panna med mycket fett och toppas med finhackad tomat och lök.
Fish molee. Vanlig fiskrätt i Kerala med kuber av vit fisk i en limesyrlig kokosmjölkssås, som ger associationer till thailändsk mat.
Pullao. En ursprungligen persisk rätt som kom till Nordindien med mogulerna. Ris kokat med kryddor och ibland russin, lök och korianderblad. I Europa har namnet förvrängts till pilaff. Förebild för paella.
Biryani. Stekt ris med lök och grönsaker och ibland kokt ägg eller små bitar av stekt kött. Paradrätt i delstaten Andhra Pradesh.
Thali. Namn på plåtbrickan man äter på. Samtidigt namnet på sammansatta rätter med ris, platta bröd och många vegetariska röror.
Rasgulla. Vita risbollar med gummikonsistens i sirapslag.
Gulab jamon. Bruna bollar i sirapslag. Smaksatta med rosvatten, saffran och/eller kardemumma.
Kulfi. Traditionell gräddig indisk glass smaksatt med allt från mango och pistagenötter till saffran och rosvatten.
Lassi. Dryck på yoghurt och vatten. Salt eller söt. Är den söt kan den blandas med mosad banan, mango eller annan frukt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar