tisdag 7 maj 2013

SMÖRGÅSTÅRTA


SMÖRGÅSTÅRTA






Smörgåstårta är en typ av smörgåsanrättning av en sådan storlek och form och med så pass mycket pålägg och fyllning att den mer påminner om en tårta till utseendet och konsistensen än en smörgås. Smörgåstårtan är vanligtvis uppbyggd i flera skikt där bröd varvas med lager av olika pålägg eller till konsistensen krämiga utfyllnader. Vanliga ingredienser är räkor, rökt laxäggtomater och gurka. Även kräftor och kallskuret kött förekommer. På glesbygden i det svenska inlandet förekommer även varianter med bland annat köttbullar som garnering, då tillgången på skaldjur som till exempel räkor, historiskt har varit dålig. Den serveras kall och skärs upp på samma sätt som en vanlig tårta.
Smörgåstårtan nämns i matsammanhang från 1940-talet och framåt. På 1970-talet slog den igenom stort i Sverige. Det åts både på fester och till lunch.
Sin ringa ålder till trots har smörgåstårtan blivit en modern tradition som ofta serveras på familjehögtider som till exempel bröllopkonfirmationstudent- och födelsedagsfester. Det är även populärt att fira Sveriges nationaldag med en smörgåstårta. Till smörgåstårtan dricks ofta vitt vin eller öl och snaps.


Smörgåstårta (English: "sandwich-cake") is a Scandinavian cuisine dish that is popular in SwedenFinland and Estonia. This salty cake is compositionally similar to a sandwich, but it has such a large amount of filling that it more resembles a layered cream cake with garnished top.
The smörgåstårta is normally made up of several layers of white or light rye bread with creamy fillings in between. The fillings and toppings vary, but egg and mayonnaise are often the base, additional filling may vary greatly but often includes one or more of the following: liver patéolivesshrimpham, various cold cutscaviartomatocucumbergrapeslemonslices, cheese and smoked salmon. For the best result, assemble the cake the day before consumption and let it rest in the refrigerator overnight. Decorate the cake on the day of consumption.
Smörgåstårta is served cold and sliced like a dessert cake. The types of sandwich cakes vary from meat, fish, combinations of cheeses and meats to vegan. The smörgåstårta top decor often reflects the ingredients used as a filling. Voileipäkakku (in Finnish) is part of family gathering dishes from birthday parties, weddings or funerals in Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar